Zoals gewoonlijk op onze maandelijkse kookdag was het prachtig weer, zelfs nu, begin oktober. Het geïmproviseerde voorgerecht, gazpacho en piementos de Padron werkte heerlijk verkoelend en dat konden we dan ook goed gebruiken.

Deze witte wijn komt uit eigen voorraad. Onze buren importeren jaarlijks, op voorintekening, een container met wijn uit Zuid Afrika. De prijs-kwaliteit verhouding is altijd goed, daarnaast smaken alle wijnen heerlijk. Reden genoeg dus om niet te gaan verhuizen!

Ons voorgerecht was een ravioli van doperwtencrème met dashigelei en King krab. Zoals op foto te zien is de dashigelei niet goed gelukt; de smaak was er wel, maar de gelei bleef niet in de goede vorm. Het totale gerecht smaakt erg lekker. De dashigelei geeft een bijzondere smaak bij de andere ingrediënten.

Bij het voorgerecht hebben we deze, bekende, Pinot Grigio gedronken. De smaken combineren erg goed samen.

Het tussengerecht is Griet, bedekt met paddestoelenmousseline in een roomsoep van oesters met krokante bloemkool. Het is een bewerkelijk gerecht door alle verschillende soorten paddestoelen en, vooral, het goed schoonmaken ervan. De smaak is heerlijk en verrassend. De roomsoep heeft duidelijk de zilte smaak van de oesters en dat combineert goed met de volle paddestoelen smaak.

Deze Saumur zit door de roomsoep, dus het is logisch deze bubbels er dan ook bij te drinken. De wijn hebben we deze zomer zelf meegenomen uit Frankrijk.

Na de twee gangen met vis is het tijd voor vlees als hoofdgerecht: Gebraiseerde kalfszwezerik met witte bonenpuree en een basilicumvinaigrette. De zwezerik was erg lekker en de bonenpuree gaf een verrassend lekkere smaak. De basilicumvinaigrette is duidelijk geen vinaigrette geworden; de smaak was dan ook te heftig bij de andere smaken. Ook het mondgevoel was niet fijn, doordat de vinaigrette veel te dik was.

De zwezerik combineert goed met een lichte rode wijn, maar door de basilicum durfden we dat niet aan. Gelukkig maar, want de basilicum was erg aanwezig in het gerecht. De smaak van deze Sauvignon Blanc paste daar wel goed bij en het combineerde eveneens goed met de bonenpuree en de zwezerik. Deze wijn is van Henri Bloem uit Enschede.

Dit keer hebben we niet voor een klassiek zoet nagerecht gekozen, maar voor een combinatie van een kaas- en een zoetdessert: Zoete cannelloni van Wolverlei geitenkaas met sinaasappelsaus. Het was een geweldige afsluiting van de kookavond. De smaken waren heerlijk en het combineerde goed met elkaar. Door de noten heb je ook verschillende structuren in het gerecht. De sinaasappelsaus gaf het nagerecht een zoete afsluiter.

Deze dessertwijn hebben we eerder gedronken en blijft een absolute favoriet bij gerechten waar citrusfruit in is verwerkt. Het is zoet, zoals dessertwijn hoort te zijn, maar er zitten ook frisse tonen in. Deze Orange Muscat & Flora van Brown Brothers hebben we gekocht bij Henri Bloem in Enschede.