Na de zomerstop hebben we in september voor het eerst weer gekookt. Vanaf deze maand zal ook de opzet van het blog anders zijn: er komt niet eerst een opzet met recept en achteraf het resultaat met de foto’s, maar dit gaan we in één post samenvoegen. Je krijgt dus direct het resultaat te zien met het recept en daarbij onze opmerkingen.

Nu over het september-menu: het was prachtig weer, dus we hebben de hele avond buiten gezeten en een barbecue gehouden met luxe ingrediënten (het menu is niet aan de hand van een vaste receptuur gemaakt). We zijn daarom gestart met deze heerlijke roze bubbels van Mumm uit Duitsland. Een lekkere, droge rosé sekt.

Bij de sekt eten we, als tapa, Jamón Ibérico van het Pata Negra varken uit Spanje. Meegenomen door Frank en Montse van hun vakantie in Spanje. Een mooi begin van een lange avond.

De amuse is een Watermeloen steak. De watermeloen wordt in grote plakken gesneden en gemarineerd in een mengsel van olijfolie, zout, tijm, rozemarijn en een klein chilipepertje. Dit is vervolgens op de Big Green Egg, op hoog vuur, gebakken. Heel verrassend en erg lekker! Bij deze ‘amuse’ hebben we de bubbels doorgedronken.

Als voorgerecht hebben we een gerecht met kreeft. De kreeften zijn ‘s ochtends gekocht en, direct bij thuiskomst, even kort gekookt en meteen in ijswater afgekoeld.

Bij het voorgerecht hebben we deze witte, Italiaanse wijn uitgekozen. In het voorgerecht komen het zoetje van de kreeft, het zuurtje van citrus en rooksmaak van de BGE samen; daar moet een wijn bij worden gedronken die deze verschillende smaken laat samenkomen en niet laat botsen.

De gekookte kreeften zijn door de helft gesneden, ingesmeerd met algenboter en worden vervolgens, op de BGE, gegrild.

Bij de gebakken kreeft komt een citrusmayonaise met verschillende, gebakken citruspartjes; een heerlijke combinatie. Een echt zomers gerechtje!

De wijn smaakte er perfect bij.

Als hoofdgerecht hebben we een tagliata van Wagyu-ribeye gegeten. Het vlees is kort geroosterd op de BGE, zodat het nog mooi rood en sappig blijft. Na het bakken even kort laten rusten en daarna in dunne plakken snijden. Het warme vlees leg je vervolgens op de rucola. Het geheel besprenkel je met een klein beetje goede olijfolie. Hemels!

Bij dit hoofdgerecht hebben we een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland gedronken. De rode wijn mag het gerecht niet overheersen; zeker met de geweldige wagyu wil je het vlees goed tot z’n recht laten komen.

Het nagerecht is niet meer op tafel gekomen, maar ook dat zou op de BGE gaan: ananas gemarineerd in rietsuiker en rum met daarbij vanille-ijs.