Een bloedhete dag, zaterdag 4 juni 2011. Niet ongebruikelijk op de kookdag van Kookclub GreVe. Na een middag zweten in de keuken was het lekker bijkomen met een heerlijke, zeker niet makkelijke rose van Domaine de Haut Gleon. Dit is echt Genieten van een goed glas. Alle gedronken wijnen bij het menu komen van onze huisleverancier Henri Bloem Enschede.

Omdat er veel aardbei overbleef van het nagerecht wilden we graag een amuse maken met aardbei. We vonden het volgende recept voor aardbeiengazpacho op internet. Het mocht absoluut geen zoete amuse worden en de scheut wodka en olijfolie die we er aan toe hebben gevoegd heeft daar zeker aan bijgedragen.

De “spaghetti van groene asperges op een carpaccio van in eendenborst geweven asperges met paprikapesto” was moeilijk om te maken en dit is ook wel een beetje te zien. De dressing bracht alle smaken mooi bij elkaar; er was alleen te weinig salade om dit goed te doen.

Deze organische Grüner Veltliner, Rosensteig van Geyerhof heeft genoeg fruitigheid, mineraliteit en kruidigheid om op te kunnen boksen tegen de paprika en sinaasappel in het gerecht.

Drie bereidingen van rund en asperge, ge-wel-dig! Veel werk, vooral door het kroketje van ossenstaart, maar wat is dát de moeite waard.

Het wordt een beetje saai, maar wat een lekkere Bourgogne van Domaine des Terres de Velle, een hele bewuste keuze ditmaal. We kennen deze wijn al van Henri Bloem Enschede. “Vettig met genoeg zuur, barst van het fruit, veel abrikoos” dit zijn zomaar wat termen die te binnen schieten bij het proeven van deze wijn.

Wilt u meer lezen over dit prachtige wijnhuis?

Van tevoren hadden we geen hoge verwachtingen van “babi pangang” van kalf, misschien dat het gerecht juist daarom door iedereen hoog gewaardeerd werd. Het is de echte smaak van babi pangang, maar het gerecht is uit elkaar gehaald. In afwijking van de receptuur hebben wij het stoofvocht gebruikt als basis voor de sojasaus in plaats van water. De rettich hebben we goed gedroogd om te voorkomen dat het vocht over het bord gaat lopen.

Hier dronken we, op aanraden van diverse wijnkenners(!), een Korenwolf witbier bij. Heerlijk verfrissend tijdens het warme weer.

De aardbeien waren heerlijk, evenals de crème van steranijs en de custard met laurier. Het recept van het chocoladeijs klopt echter niet. Het mengsel was al veel te dik voordat het in de ijsmachine ging. In verhouding teveel chocolade gebruikt. Helaas zagen we dit te laat waardoor het niet meer aan te passen was.

Hierbij dronken we Beerenauslese van Gsellmann & Hans uit Burgenland, Oostenrijk. Prachtig, elegant edelzoet met honingtonen en toch een frisse afdronk.