Deze kookdag hebben we geen amuse. We zijn de hele dag bezig geweest om alles wat is uitgezocht voor het menu, op tijd af te krijgen; de amuse schiet er dus bij in. Als voorgerecht hebben we ‘verschillende soorten krootjes met quinoa en zeebaars’ gemaakt. De krootjes (of bietjes) hebben diverse bereidingen gekregen, zodat ze allemaal een andere smaak krijgen.  Op het bord ziet het er erg mooi uit door alle verschillende kleuren: gele bietjes, chioggia bietjes, radijs en ramenas. De smaken zijn goed: friszuur en zoet. De zeebaars is gegaard op het Big Green Egg en smaakt heerlijk sappig. De quinoa heeft ook een friszure smaak van de dressing. Een heelijk gerecht!

Bij het voorgerecht hebben we een Riesling gedronken. Deze wijn combineerde goed, omdat het een ‘strakke’ wijn is met veel zure tonen. De wijn kan goed tegen de zoetzure smaken in de dressing. Ook voor deze kookavond hebben we alle wijnen gekocht bij Henri Bloem in Enschede.

Het tussengerecht is ‘lamshaas geprikt op sereh met een kokos- en een misosaus’. Een bijzondere combinatie van smaken door het zoete van de kokossaus, het zoute van de misosaus en het vlees heeft een frisse smaak van de sereh. Een lekker gerecht en niet moeilijk om te maken.

De bijzondere smaken in het tussengerecht maken het lastig om er een goede wijn bij te vinden. Bij het recept is een wijn van het huis Errazuriz geadviseerd. Deze wijn is niet overal te koop, dus hebben wij voor een andere wijn gekozen. Deze Shiraz uit Zuid Afrika is een stevige wijn die goed combineerde met het gerecht.

Ons hoofdgerecht ‘Eend & Bosbessen’ levert een prachtig plaatje op. De smaken zijn gelukkig net zo goed! Het is een bewerkelijk gerecht; er zijn veel handelingen en voorbereidingen nodig, maar het is niet moeilijk. De sjalottenzalf is verrassend lekker en erg makkelijk te bereiden. Helaas hebben wij de pootjes te kort laten konfijten, zodat ze nog niet zo zacht zijn als je graag zou willen. De hoeveelheden van de verschillende sauzen en gels hebben we aangepast, want anders kun je nog dagenlang je bord vullen met deze sauzen.
Bij het hoofdgerecht hebben we dezelfde rode wijn gedronken als bij het tussengerecht. Ook hier combineerde de zware Shiraz goed bij de eend en de heftige smaken van de sauzen.

We hebben citroentaart gemaakt als nagerecht. De meningen over het gerecht zijn gemengd. Als je van een zoet dessert houdt dan is dit totale dessert waarschijnlijk te zuur. Het gebakken taartje is heerlijk en is ook zoet. De citroencrème is nogal zuur, maar in combinatie met het zoete taartje is het erg lekker. Voor de liefhebber van een minder zoet dessert is de citroencrème ook puur erg lekker.

Bij een nagerecht met zoveel zuren is het moeilijk een passende dessertwijn te vinden, maar deze Riesling Late Harvest van Miguel Torres past erg goed. Zowel bij de zure citroensmaak als bij de zoete merengue en amandelcrème blijf je de wijn goed proeven.